Το νέο «εγχειρίδιο» γνώσεων για το κλιματιστικό – Τι πρέπει να προσέξουμε
Σημαντική και καθοριστική είναι η ατομική γνώση για την εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά εξίσου σπουδαία και γενική εικόνα που χαρακτηρίζει τις χρυσές συσκευές του καλοκαιριού.
Στο επίκεντρο σήμερα, το κεφάλαιο «κλιματιστικό» με νέο εγχειρίδιο υγιεινής και πρακτικής λειτουργίας, για αποφυγή δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία μας.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αλόγιστη ή την μη σωστή χρήση που κάνουμε μερικές φορές με τα κλιματιστικά. Όπως έχει παρατηρηθεί από ιατρικές μελέτες, αυξάνονται οι παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος, μυών και αρθρώσεων σε ανθρώπους που ζουν, ή και εργάζονται σε χώρους με κλιματισμό (air condition).
Συγκεκριμένα, αύξηση της νοσηρότητας κατά τους μήνες που γίνεται μεγαλύτερη χρήση των κλιματιστικών, με πρώτες αιτίες νοσηρότητας την πνευμονία, το άσθμα και την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), ακολουθούμενες από τα καρδιαγγειακά και τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Τα πλέον συνηθισμένα προβλήματα υγείας στην Ελλάδα με τα οικιακά κλιματιστικά είναι:
Η φαρυγγίτιδα (επίμονη που κρατεί 2 εβδομάδες),
Η ρινίτιδα, λόγω ξηρότητας των βλεννογόνων από τον αέρα που ανακυκλώνεται με το κλιματιστικό,
Ο πονοκέφαλος,
Η ψύξη μυών,
Η επιδείνωση αρθρίτιδας ή νευρίτιδας,
Η ξηρότητα δέρματος και η εμφάνιση δερματοπαθειών,
Η εμφάνιση αλλεργιών από μύκητες και σκόνη από τα φίλτρα του κλιματιστικού,
Η ξηροφθαλμία,
Η επιπεφυκίτιδα.
Τι πρέπει να κάνουμε, ώστε η χρήση των κλιματιστικών να μην έχει επιπτώσεις στην υγεία μας:
Σωστή συντήρηση κλιματιστικών,
Καθαρισμός φίλτρων σε τακτά χρονικά διαστήματα,
Ρύθμιση σε 25 βαθμούς Κελσίου (ιδανικές συνθήκες θερμοκρασία 25-26 βαθμούς Κελσίου και 65% υγρασία),
Συχνός αερισμός του χώρου (π.χ. λίγο ανοικτό το παράθυρο συνεχώς),
Όχι απότομες εναλλαγές κρύο – ζεστό και αντίστροφα.
Λοιπές οδηγίες
Στο πλαίσιο της ευρύτερης προστασίας της υγείας υπενθυμίζονται και οι οδηγίες της (2) σχετ., στο σκέλος που αφορά τις ΚΚΜ:
· Συστηματική λήψη των κατάλληλων μέτρων για τη σωστή λειτουργία των κλιματιστικών εγκαταστάσεων και αποφυγή δημιουργίας εστιών μόλυνσης στα σημεία των δικτύων όπου παρατηρείται συχνή αυξομείωση της θερμοκρασίας και εμφανίζονται εναποθέσεις αλάτων και ξένων ουσιών γενικότερα.
· Εξασφάλιση, με τη βοήθεια τεχνικών μέσων, του συστηματικού καθαρισμού των τοιχωμάτων και του πυθμένα των δεξαμενών συγκέντρωσης ή αποθήκευσης του νερού που τροφοδοτούνται τα συστήματα εσωτερικών εγκαταστάσεων.
Επίσης, από κλιματιστικά σε νοσοκομεία, ξενοδοχεία και χώρους εργασίας, λόγω κακής συντήρησης των συστημάτων αποθήκευσης και μεταφοράς του νερού στον κλιματισμό, μπορεί να αναπτυχθούν μικρόβια που προκαλούν μια επικίνδυνη πνευμονία από το μικρόβιο Legionela (νόσος των Λεγεωνάριων).